Launch Party 2.0 - Meet Léon Acar

Launch Party 2.0 - Meet Léon Acar

Kun je jezelf kort voorstellen en vertellen wat voor soort werken/designs je creëert? Hoe zou jij deze beschrijven?

Ik ben Léon. Ik hou van denim, leer, handwerk en vintage design. Ik hou ook van woorden. Als ik tijd heb, maak ik daar iets mee. Soms zijn het tassen, soms hoeden. Een gedicht. Of stoelen. Steeds eigenwijs. 

 

Wanneer en waarom ben je begonnen met creëren?

Doen we dat niet ons hele leven lang?

Herinner jij je welke creaties – van boeken, films over muziek tot kunst – jou in je kinderjaren hebben gevormd? In welke mate ben je hierin gevormd door jouw dichte omgeving en familie?

Mijn moeder is mijn grootste inspiratiebron. Als kind konden mijn zussen en ik er elke avond na school op los knutselen. Mama creëert al zolang ik mij kan herinneren. Zij gaf me de liefde voor denim en leer mee. Maar vooral: zij gaf mij de mogelijkheden om te prutsen, knutselen en onderzoeken. Steeds met wijze raad, als ervaringsdeskundige. Steeds met de boodschap om mijn eigen stem te vinden. 

De Alchemist van Paolo Coehlo is een boek waarin de zoektocht naar een droom uiteindelijk een zoektocht naar jezelf blijkt te zijn. Creëren is voor mij op pad gaan en in het werken naar het ideaalbeeld in mijn hoofd, genoegen leren nemen met wat mijn handen aaneen rijgen of de woorden die uit mijn pen vloeien. Vaak niet zoals gehoopt, vaak niet even perfect als in mijn hoofd. Die eeuwige drang naar verbetering is soms tragisch, je loopt dan je eigen verwezenlijkingen voorbij. Maar tegelijkertijd houdt dat me ook scherp.


Waar haal jij je inspiratie uit en wie is je favoriete kunstenaar of designer? Zijn er specifieke thema’s of ideeën die je vaak verkent in je werk?

Ik word helemaal stil als ik de Rothko-room in Tate Modern binnenwandel, kan genieten van de Oude Meesters in het KMSKA en de frêle woorden van Herman de Coninck of de columns van Bernard Dewulf. Ideeën of thema’s? Wat op dat moment in mijn hoofd zit - als het kan door upcycling. Dat idee wil ik verder onderzoeken.

Kun je ons meer vertellen over je creatieve proces? Hoe begin je aan een nieuwe creatie?

Voor de stoelen: met een oud frame. En dan de vraag: welk materiaal zou een mooie zitting maken? Comfort komt dan op de tweede plaats, maar is zeker geen drijfveer. Als ik paracord kan opkopen of een oude jeans nieuw leven kan geven, loopt het meestal vanzelf. De volgende stoelen in leer? Waarom niet. 

 

Zijn er bepaalde materialen, technieken of stijlen die je vaak gebruikt in je werk? Zo ja, waarom?

Denim & leer: stevig, breed inzetbaar en duurzaam. Althans in gebruik, als je er zorg voor hebt. Misschien wel het Zwitsers zakmes van de materialen. Leuk om mee te werken, want zeer vergevingsgezind. Daarnaast: onze taal. Vaak ondergewaardeerd, maar wanneer goed ingezet ongelooflijk effectief.

 


Hoelang werk je aan een bepaald werk? En hoe weet je dat je klaar bent?

Met stoelen is dat makkelijk: tot je erin kan zitten. Een hoedje is af, als het op je hoofd past. Met gedichten is dat moeilijker - die zijn nooit echt af. Onvolmaaktheid accepteren maakt deel uit van het dichterschap. Soms moet je ze laten liggen, om dan eens terug te komen. Nog vaker voel je het: het beeld dat je wil scheppen, komt dan opeens uit je pen. 

Wat wil je graag nog bereiken in de creatieve wereld?

Een creatieve samenwerking met mijn moeder op poten zetten, is de laatste jaren steeds meer een droom aan het worden die ik wil waarmaken (ik geloof trouwens dat sommige dromen ook gewoon dromen mogen blijven - maar deze dus niet). Verder hoop ik later nog wat tijd te hebben om meer te schrijven. Een roman, een dichtbundel? Ultiem is het doel van iedereen die iets creëert toch vrij zijn om te creëren? Tijd en ruimte om verder te prutsen, knutselen en onderzoeken, dat zou mooi zijn. Een droom die wellicht een droom blijft: iets met muziek. 

 

Hoe zou je jouw artistieke reis tot nu toe beschrijven? Zijn er hoogtepunten of uitdagingen die je wilt delen?

Eerder een beperkte citytrip, die niet lang genoeg duurde. Er is nog zoveel te ontdekken, te proberen. Daarin zit ook de uitdaging: meer tijd uitrekken om creatief bezig te zijn. En me te verdiepen in de creatieve verhalen van anderen. 

Back to blog